Ötletek és tippek a bringázáshoz

A kerékpározásnál az egyik legfontosabb tényező, hogy a szél mindig szemből fúj. (Pontosabban szemből mindig fúj.) A szél hűti testedet, ezért nagyon fontos a megfelelő ruházat. (a szél hűtő hatásáról it olvashatsz http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_chill) Kellemes, langymeleg napon elindulva is fagyos hideg tud lenni lejtőn lefelé! Ne legyél rest vinni tartalékot, esetleg a domborzati viszonyoknak megfelelően felvenni-levenni […]

A kerékpározásnál az egyik legfontosabb tényező, hogy a szél mindig szemből fúj. (Pontosabban szemből mindig fúj.) A szél hűti testedet, ezért nagyon fontos a megfelelő ruházat. (a szél hűtő hatásáról it olvashatsz http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_chill) Kellemes, langymeleg napon elindulva is fagyos hideg tud lenni lejtőn lefelé! Ne legyél rest vinni tartalékot, esetleg a domborzati viszonyoknak megfelelően felvenni-levenni egy-egy ruhadarabot. Ha felértél egy hosszabb emelkedő tetejére, vegyél fel egy mellényt, hogy ne fagyjál meg lefelé, amit a következő emelkedő előtt érdemes levenni, hogy ne izzadjál meg fölfelé.

Anyagok

Ne félj a műszálas anyagoktól! A jó minőségű, modern műszálas anyagok kellemes érzetűek, és rengeteg jó tulajdonságuk van. Könnyen tisztíthatók. Hamar megszáradnak. A nedvességet nem tartják meg, hanem elvezetik a bőrödről, és külső felületükön elpárologtatják (különösen a CoolMax márkanévvel jelzett termékek kiválóak ebből a szempontból). Egy pamut pólóban hegyre felfelé jól megizzadsz, az összes nedvesség a pamut jó nedvességtartó képessége miatt a ruhában marad. Majd lefelé megfagysz a menetszéltől, mivel a nagyobb sebesség miatt a ruhádban levő víz gyorsabban párolog, így erősen hűti testedet, különösen ha egy árnyékos erdőben gurulsz. Szélsőséges esetben meg is betegedhetsz. Ha sokat használod a ruházatot, érdemes ezüstszálas, vagy egyéb antibakteriális anyagból (pl X-Static) készültet vásárolni. Ezekben a ruhákban tovább maradsz szalonképes (nem lesz varacskosdisznó illatod olyan hamar).

A szélhatlan (un. „windproof” vagy „windstopper”) anyagoknak is fontos szerepe van, különösen hűvösebb időben. Vásárláskor a szélhatlanságot úgy tudod kipróbálni, hogy szorosan arcod elé fogod a ruhát, és megpróbálsz rajta átlélegezni.

Nyári öltözködés

Nadrág

A rugalmas anyagból készült kerékpáros nadrág, különösen, melyben szivacsos betét van, nagyon kényelmes viselet. A betétes kerékpárosnadrág nem pusztán egy többlet párnázatot nyújt, hanem eredményesen csökkenti az izzadtság és a súrlódás (pontosabban a kettő együttes) hatását. Vagyis a nyereg kevésbé dörzsöl. Az tény, hogy nem a legcsinosabb. Amennyiben nem szereted a testhezálló dolgokat, sok helyen lehet kapni olyan szabadidőnadrágot, melybe a kerékpáros betétet lehet bele gombolni, így egyaránt alkalmas kerékpározásra, és általános viseletre. Ezeknek a nadrágoknak hátránya a testhezállókhoz képest, hogy tekerés közben anyaga csúszkál a combodon (ellentétben a rugalmassal, ami hozzá tapad) így dörzsölhet, ami különösen az érzékeny bőrűeknél hosszabb távon gondot okozhat. És hiába a sok zseb, ha többet kerekezel, szinte semmit se tehetsz bele egy zsebkendőn és némi pénzen kívül, mert a különböző tárgyak a zsebekben hamar kényelmetlenné vállnak. Ha gyakran használod, érdemes antibakteriális betéttel készült nadrágot vásárolnod. A nadrágon praktikus, ha van legalább egy kis belső zseb, amibe a pénzedet vagy a kulcsodat el tudod rakni.

Mez, avagy póló

A kerékpáros mez legfontosabb tulajdonsága a hátsó zseb. A kerékpározás jellemzően előredőlő testtartása miatt csak a hátadon lehet tárgyakat tárolni. A három zseb praktikusabb, mint a kettő, és ha a középső zárható, az nagyon jó, mert biztonságban érezheted a telefonodat és pénztárcádat. Jó, ha elöl végig zippzáros, mert akkor sisakban is le tudod venni. Az előredőlő testtartás másik következménye, hogy a kerékpáros ruházat háta hosszabb, hogy rendesen takarja a derekadat. Egyébként kerékpározás közben nem a legszerencsésebb a lobogó ruházat. Na nem a légellenállás miatt. Hanem alászáll a darázs, és az nem csak az aznapi tekerés élményét teheti tönkre.

Kesztyű

Nagyon fölöslegesnek tűnik, ugye? Lehet nélküle, de sokkal jobb vele. Nem csak azért, mert izzadt tenyered nem csúszkál a markolaton. Hanem mert jó esetben hátoldalán van egy izzadságtörlő betét. Meg nem dörzsöli ki a tenyeredet a kormány. Kiválasztásánál ügyelj arra, hogy ne legyenek varrások azokon a részeken, ahol közvetlenül kapcsolat van a kormánnyal. A hátoldala legyen jól szellőző anyagból. Lehetőleg csak a kézfejedet takarja, ne érjen fel a csuklódra, mert az meglepő módon, de nagyon meleg érzetet kelt. Legyen rajta izzadságtörlő, és némi párnázat a tenyérrészen.

Cipő

A kerékpáros cipő legfontosabb tulajdonsága a merev talp. Ez egyrészt a pedál nyomás elosztásában, másrészt a lábfej izmainak tehermentesítésében játszik szerepet. Ha sokat sétálsz kerékpároscipőben, akkor egy lágyabb talpú, túrázásra alkalmasabbat válassz. Ha nem vásárolsz külön cipőt, igyekezzél merev talpút választani cipőidből. A cipő másik fontos tulajdonsága a jó tartást biztosító sarok. És a megfelelő mozgást engedő, alacsony bokarész. Vásárlásakor fontos, hogy nagyon szorosan befűzve is kényelmes legyen.

Esőruha

Esőben nem maradsz száraz. De azért van lehetőség kevésbé átázni.

A jó kerékpáros esőkabát nyaka zárt, végig zippzáros elöl (különben nem tudod sisakban felvenni), háta hosszú, hogy előredőlve is derekad alá érjen, alja gumival behúzható, hátán lehetőleg van zseb, van hónaljszellőzője (egy esőkabátban izzadni majdnem olyan jó, mint a szauna), jól beállítható kapucnija. Anyaga lehetőleg szellőzik, ez is a szauna-érzés ellen hat. Kapucni helyett inkább a sisakra rögzíthető huzatot válasszad, mert így a fejed tud szellőzni. Nadrágnak semmiképpen ne legyen slicce elöl (ezen keresztül a kabátodról lecsorgó víz egyenesen a kerékpárosnadrág bélésébe folyik), lábszára jól beszűkíthető, hogy a lánckerékbe ne akadjon bele. Javasoljuk vékony, vízálló kamásli használatát, hogy ne tocsogjál a cipődben felgyülemlett tócsában. A kerékpáros poncsók, melyek kormánnyal együtt betakarnak térdig, nagyon jók mindaddig, amíg nem haladsz gyorsan vagy nem fúj a szél. Akkor megismered vitorla-funkciójukat, ami veszélyes is lehet. Egyébként megfelelő rögzítésük szinte lehetetlen, viseletük meglehetősen nehézkes. Nadrág és kamásli ezekhez is javasolt.

Átmeneti öltözködés

Nadrág

Minden igaz a nadrágra, amit a nyári nadrágokról fentebb olvashatsz. Hosszú nadrágot hordjál hűvösebb időben. Amikor már tényleg hűvös van, a javasoljuk a szélhatlan térdvédő használatát. Sajátos megjelenése, de igen hasznos, ha a nadrág talpallós, vagyis talpad alatt átvezetett pántja van. Ez egy többlet réteget ad a bokádnak. A nadrág vastagságának kiválasztásakor vigyázz arra, hogy a túl meleg nadrágban hamarabb megizzadsz, és lejtőn lefelé könnyebben meghűlhetsz. Jó megoldás lehet egy kerékpáros nadrág fölé felvett sportnadrág is. (pl. futónadrág). Betétes kerékpáros nadrág alá nem javasoljuk, hogy bármilyen ruhadarabot felvegyél, mert a betét jótékony hatását erősen csökkenti.

Felső

Az örök tanács itt is igaz: réteges öltözködés. A hosszú, lehetőleg szélhatlan mez mellett a szintén szélálló mellény a leghasznosabb ruhadarab. Melegen tartja a testedet, de jobb a szellőzés szabadon hagyott karjaid miatt. Hőleadásodat is jobban tudod szabályozni. Hűvösebb időben különböző vastagságú felsőket vehetsz alá. Mindig vigyél magaddal még egy réteget!

Kesztyű

Hosszú ujjú kesztyűt javasolunk, szélhatlan, vékony anyagból.

Cipő

Hűvösebb időre legérzékenyebb testrész a boka. Jellemzően a legkevesebb védelmet kapja, és a menetszélnek is legjobban ki van téve. Átmeneti kerékpároscipőt nem igen kapni, és érelme sincsen sok. Az első és legfontosabb kiegészítő a kamásli, ami egy cipőre húzható külső zokni, megfelelő kivágásokkal a talpon. Átmeneti időszakban vékony, szélhatlan darabot válasszál. Ez megakadályozza, hogy a szél átfújjon a cipődőn. Vásárláskor mindenképpen vigyed el a cipődet, és arra próbáljad fel.  Ha kevésnek bizonyul, vegyél vastagabb sportzoknit.

Téli öltözködés

Nadrág

A jó téli kerékpáros nadrág vastag, meleg anyagból készül, első része szélhatlan, hátul jól szellőző anyagból van. Ha nagyon hideg van, vehetsz alá vékony aláöltözetet, de ez a betét jótékony hatásait erősen csökkenti. Fontos itt is a ruha vastagságának megfelelő megválasztása.

Felső

Legjobb ruhák a szélhatlan un. „windstopper” polár kabátok és mellények. Lényegesen jobban szellőznek, bármilyen „lélegző” esőkabátnál, de a szél nem fúj át rajtuk.  Minél több a réteg, annál jobban tudod szabályozni hőleadásodat. Fontos a nagyon jó szellőzés, amit megfelelően tudsz menet közben szabályozni, ezért válasszál hónaljszellőzővel ellátott kabátot. Nagy előny a könnyen járó zippzárhúzó, ami kesztyűben is jól megfogható. Ha van a kabátodnak mellső zsebe, amit használsz is, célszerű a húzóját bezárni a zsebbe, mert egy óvatlan mozdulattal a kabátod kinyitása helyett a telefonodat veszíted el.

Kesztyű

Téli kesztyű, vastag és mindenképpen szélhatlan. Hosszabb szárú, hogy a csuklódat is megfelelően védje. Ugyan nem kesztyű, de hasznos a fékkarra húzott vékony neoprén cső, ami meggátolja, hogy a hideg fém kihűtse ujjaidat.

Cipő

Vannak téli cipők, amik nagyon jól használhatók. Jellemzően magasabb száruk jól védi a bokát, vastagok, szélhatlanok. Ha nincsen külön téli cipőd, akkor mindenképpen hordjál vastag neoprén kamáslit. Ez megfelelően védi bokádat, szélhatlan, szigeteli egész lábfejedet. A hideg pedál szintén nagyon erősen hűtheti lábfejedet, ezért vastag, hőszigetelő talpbetét, esetleg parafából igen hasznos lehet.

Forrás: http://www.skarpea.hu/m/biztonsag/ruhazat-hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.